Τα λάθη του καλοκαιριού και το δέρμα μας

  Ο ήλιος εκτός από τη χαρά και την ξενοιασιά του καλοκαιριού έχει και μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα χαρακτηριστικό του που πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαχωρίζεται σε 3 κατηγορίες, σύμφωνα με το μήκος κύματος: UVA από 315 έως 400nm, UVΒ από 290 έως 320nm και UVC από 200 έως 290nm. Η UVC φιλτράρεται στην ατμόσφαιρα από το στρώμα του όζοντος, και όσο εξακολουθεί η μείωση του στρώματος αυτού μπορεί να γίνει ένας αυξανόμενος κίνδυνος.

Η UVB είναι η κυρίως υπεύθυνη ακτινοβολία για το ηλιακό έγκαυμα, τις δερματικές βλάβες από χρόνια έκθεση στον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος. Η UVA είναι λιγότερο βλαπτική, αλλά δρα αθροιστικά με τη UVB.
Η έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία είτε λόγω εργασίας είτε λόγω άλλων συνηθειών είναι σε γενικές γραμμές επιβαρυντική για τη σφριγηλότατα του δέρματος έως επιβλαβής. Καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από επιφάνειες όπως το νερό και το χιόνι καταλαβαίνει κανείς ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τόσο στην παραλία όσο και στο χιονισμένο έδαφος. Αξίζει να αναφερθεί μία ακόμη φορά ότι οι επικίνδυνες ώρες της ημέρας είναι από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και κυρίως κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Περισσότερα...

Κνίδωση

Περισσότερα...

Χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι μόνο η χειρουργική εκτομή σε υγιή όρια

Η χειρουργική θεραπεία των καρκινωμάτων του δέρματος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ακριβούς ιστολογικής διάγνωσης ως προς το είδος της βλάβης αλλά και ως προς τα όρια εκτομής. Για τις μικρές βλάβες η χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια μπορεί να είναι ταυτόχρονα και η διαγνωστική βιοψία της βλάβης (αφαιρετική βιοψία). Για μεγαλύτερες όμως βλάβες όπου η χειρουργική αφαίρεση απαιτεί πιο σύνθετη αποκατάσταση, είναι απαραίτητη η προεγχειρητική βιοψία και διάγνωση της βλάβης.

Όπου χρειάζεται, για μεγαλύτερους όγκους, πρέπει να γίνεται ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος (απλές ακτινογραφίες, υπολογιστική τομογραφία) για τη λήψη πληροφοριών ως προς την επέκταση της βλάβης, την επινέμηση οστών.

Περισσότερα...

ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ?

 

Καρκινώματα του δέρματος
Τα πιο συχνά καρκινώματα του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ΒΚΚ)[1] και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (ΑΚΚ)[2]. Το ΒΚΚ εμφανίζεται 4 περίπου φορές πιο συχνά από το ΑΚΚ. Οι όγκοι αυτοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά όπως παρόμοια αιτιολογία, σωματική και ηλικιακή κατανομή. Το (κακόηθες) μελάνωμα, για το οποίο δεν θα γίνει περαιτέρω αναφορά στην παρούσα μελέτη, είναι κακόηθες νεόπλασμα που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της λευκής φυλής. Όταν εμφανίζεται στη μαύρη φυλή συνήθως εντοπίζεται στα άκρα ή πάνω σε γιγάντιο συγγενή μελαγχρωματικό σπίλο.
Σπανιότερα καρκινώματα είναι αυτά των εξαρτημάτων του δέρματος όπως ο καρκίνος του Merkel[3] που εξορμά από τους υποδοχείς που εγείρουν την τρίχα. Όλοι οι παραπάνω όγκοι προέρχονται από διαφορετικά εμβρυολογικά στοιχεία που απαρτίζουν το δέρμα.

Περισσότερα...

  

Copyright © 2013 aesthetic-medicine.gr 

All Rights Reserved.