Βλεφαροπλαστική, η απενοχοποιημένη επέμβαση

Η επέμβαση δεν γίνεται σχεδόν ποτέ με γενική αναισθησία εκτός αν πραγματοποιείται συνδυαστικά με κάποια άλλη. Το προτιμότερο σχήμα αναισθησίας είναι η τοπική με ήπια μέθη, ώστε και ο πιο «δύσκολος ασθενής» να την ανεχτεί εύκολα.
Η επέμβαση, παρόλο που θεωρείται μία από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική, λόγω της συχνότητάς της και συνεπώς λόγω της εμπειρίας του Πλαστικού Χειρουργού, την καθιστά ως μία από τις επεμβάσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής, ακόμα και από τους πιο δύσκολους «ασθενείς».
Στην επέμβαση περιλαμβάνεται η αφαίρεση της περίσσειας δέρματος από το άνω και το κάτω βλέφαρο, η αφαίρεση της περίσσειας λίπους στην περιοχή και ενίοτε και η διαμόρφωση του σχήματος των βλεφάρων ώστε να ανακτηθεί το περιπόθητο «νεανικό βλέμμα».
Η αποθεραπεία διαρκεί λίγες μέρες, και σχετίζεται άμεσα με τον τύπο του δέρματος και τη συνέπεια του «ασθενούς» στην αγωγή του (αντιβίωση, κολλύριο, κομπρέσες).
Η Βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που ανήκει στον τομέα της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, τομέας που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι η επέμβαση γίνεται αποκλειστικά από Πλαστικούς Χειρουργούς που έχουν την εμπειρία και τη γνώση στο αντικείμενο της επέμβασης.