Η κνίδωση είναι μια συχνή δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρών διογκώσεων, κυκλικού συνήθως σχήματος, που διαρκούν από λίγες ώρες ως ένα 24 ωρο το πολύ και συνοδεύονται από έντονο κνησμό (πομφός). Οι δερματικές βλάβες της κνίδωσης, όταν υποχωρούν, δεν αφήνουν κανένα ίχνος στο δέρμα, ενώ κάποιες φορές συνοδεύονται και από αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο στα βλέφαρα στα χείλη τα αυτιά κ.α.
Σε περίπτωση που προσβάλλονται η γλώσσα και ο λάρυγγας η νόσος γίνεται απειλητική για τη ζωή λόγω πρόκλησης ασφυξίας.
Η κνίδωση αποτελεί την συχνότερη αιτία προσέλευσης ασθενών στα εφημερεύοντα δερματολογικά ιατρεία και αποτελεί ουσιαστικά μια αλλεργική αντίδραση μέσω IgE ανοσοσφαιρινών, που οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης απ΄τα μαστοκύτταρα.


Η κνίδωση διακρίνεται σε οξεία κνίδωση όταν το εξάνθημα διαρκεί λιγότερο από έξι εβδομάδες και χρόνια κνίδωση όταν η κατάσταση επιμένει για πάνω από έξι εβδομάδες.
Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν κνίδωση είναι τροφές (όπως φράουλα, οστρακοειδή,μανιτάρια, ψάρια, καρύδια, χοιρινό, πρόσθετια και συντηρητικά τροφίμων κ.α), φάρμακα (ασπιρίνη, πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες, ινσουλίνη, μορφίνη, κωδεΐνη, σκιαγραφικό υλικό κ.α) καθώς και κάποιες λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα, η μυκητίαση από candida κ.α.
Μια ιδιαίτερη μορφή κνίδωσης είναι η κνίδωση από φυσικά αίτια. Τα συνηθέστερα απ΄αυτά είναι η ζεστή, το κρύο, η πίεση, ο ήλιος, το νερό, ή διάφορα φυτά όπως η τσουκνίδα.
Σε νεαρά άτομα ειδικά μετά από νευρικό stress ή έντονη σωματική άσκηση εμφανίζεται η λεγόμενη χολινεργική κνίδωση που χαρακτηρίζεται από μικρότερο εξάνθημα και έντονη ερυθρότητα.

Διάγνωση: Τις περισσότερες φορές η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα, τη λήψη του ιστορικού και πολύ συχνά ο ίδιος ο ασθενής έχει εντοπίσει ήδη το αίτιο της αλλεργίας και το υποδεικνύει στο γιατρό.

Θεραπεία: Η αποφυγή του αλλεργιογόνου αποτελεί το πρώτο βήμα για την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η χορήγηση αντιισταμινικών βοηθάει στον έλεγχο της νόσου και μπορούν να χρησιμοποιούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για την πρόληψη των υποτροπών. Σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που συνοδεύονται από αγγειοοίδημα, βράγχος φωνής ή δύσπνοια μπορεί επίσης να χορηγηθεί ενδοφλεβίως κορτιζόνη ή υποδόρια αδρεναλίνη. Η χορήγηση αλοιφών στην κνίδωση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Pin It on Pinterest